Radno vreme:

06:30 - 21:00

Zacarani krug bola u ledjima - prvi deo - Workout Team

Začarani krug bola u leđima

Presekao te je bol u leđima, trne ti zadnja loža ili stopalo, imaš tup i konstantan bol u lumbalnom delu, šta ćeš da uradiš?

Najpre nemoj da paničiš, popij jak lek protiv bolova i pravac kod lekara. On će dijagnostikovati šta nije uredu i reći će ti da miruješ dok ne prestane bol. Ako ti predloži da uradiš radiološku sliku kičme, s obzirom na prirodu najčešćih problema, najpametnije je da snimiš magnetnom rezonancom jer je bol najverovatnije prouzrokovan oštećenjem mekih tkiva. Posle nekog vremena, koje zavisi od stepena povrede, bol će prestati.

Kada bol prestane

Vreme je da preispitaš svoje navike, jer ako nastaviš da miruješ i da se ne krećeš (jer se tako osećaš bezbedno i ništa te ne boli) ulaziš u začarani krug bola u koji upada 90% ljudi sa povredama leđa.

Zacarani-krug-bola-u-ledjima-Workout-Team

Ova šema slikovito predstavlja dva pravca kojima se odvijaju psihološki procesi nakon bolnog iskustva.

Strah od bola je taj koji te navodi da paničiš i usmerava u pogrešnom pravcu. Ako bol u leđima prevazilaziš skretanjem pažnje, ignorisanjem, pogrešnom interpretacijom uzroka i posledica, pozitivnom autosugestijom i moljenjem Bogu da sve bude u redu, ulaziš u zamku, koja vodi ka depresiji, socijalnoj fobiji, napetosti i još mnogim psihičkim problemima koji se teško rešavaju, a o zdravstvenim problemima nećemo ni da govorimo.

Jednostavnije rečeno, ti ne smeš da se bojiš bolova i posledica. Snimiš leđa, dobiješ dijagnozu, smoriš se na 5 minuta i krećeš u proces oporavka. U početku on može biti neprijatan ali nakon kratkog perioda adaptacije poboljšava celokupno zdravstveno stanje i trajno je rešenje.

Prvih par nedelja se ide na set elektroterapija među koje spadaju: Interferentne struje, TENS, elektrostimulacija, elektroforeza, laser, ultrazvuk, bioptron lampa, magnetna terapija i dr. Nakon toga se nastavlja razvijanje muskulature kojom se stabilizuje kičmeni stub i smanjuju negativne posledice sedenja. Samo ako se posvetiš vežbama snage i gipkosti možeš da održiš ne samo leđa već kompletan lokomotorni sistem zdravim tokom celog života i tako sprečiš dalje povrede..

Prema istraživanjima (1) 60-70% populacije se oporavi od bolova u leđima posle 6 nedelja, a 80-90% posle 12 nedelja oporavka. Šta to znači? To znači da nema vremena za paniku i kukanje nego stisni zube i kreni da rešavaš problem.

Od najveće važnosti svima koji rade sedeći

Nikada leđa ne preseku „odjednom“, već telo pamti sve nepravilne položaje. Leđa progresivno slabe, duboki mišići leđa, ligamenti i zglobovi popuštaju i kreće pritisak na pršljenske diskove i pršljenove koje kasnije iritiraju nerv. Kao rezultat toga dobije se jak bol u leđima i ukočenost. Sve to se može na vreme sprečiti!

U vezi sa ovim problemom, napisali smo grupu članaka bol u leđima u kojima možeš da pročitaš još sadržaja koji će da ti pomogne da izbegneš posledice sedenja ili da ih saniraš.


(1)Lancet 1999; 354: 581-85, Department of Orthopedic Surgery, Rush-Presbyterian-St Luke’s, Medical Center, Chicago, IL 60612, USA (G B J Andersson MD)