Radno vreme:

06:30 - 21:00

Reakcija-na-izjavu-o-vretenastim-mišićima---zablude-o-treningu-snage---Workout-Team

Trening sa svojom težinom je bolji od tegova

„Neću da dižem tegove pa da nagruvam mišiće, ja hoću prirodne vežbe za one tanke vretenaste misiće“

SUPER! Za sve one koji stvarno, ali stvarno, žele vretenaste mišiće imamo savršeno rešenje:

https://www.youtube.com/watch?v=rPaKryEWimk

Za vas se ovaj članak ovde završava!


Hajde sada da razmotrimo ovu izjavu sa naučne strane.

 

Šta znači biti nagruvan?

Prva asocijacija svakoga ko nije ušao u teretanu su fitnes modeli sa naslovnih strana časopisa, profesionalni bodibilderi i sportisti. Da je biti u formi i imati telo za naslovnu stranu časopisa stvarno lako, teretane bi radile samo u junu, jer bi mesec dana bilo sasvim dovoljno da se doteramo za plažu. Naime, reč je o ljudima koji su svoj život posvetili treningu i planiranoj ishrani. Čak i medju njima samo neki se odlučuju za „nagruvan“ izgled i to zahvaljujući preparatima na bazi sintetičkih hormona.

Povećanje mišićne mase, je složen i dugotrajan proces, koji se postiže velikim trudom. Muškarcima zadaje muke, a za žene je misaona imenica, s obzirom na to da žene imaju 20 do 40 puta manje androgena (muških polnih hormona neophodih za rast mišića) od muškaraca. Nema mnogo Švarcenegera koji šetaju Knezom, prema tome ne sekirajte se i da hoćete tako da izgledate, ne možete!

Koje su to „prirodne vežbe“?

Kada se kaže ,,prirodne vežbe“ misli se na vežbe sa svojom težinom, bez dodatnog opterećenja, što je sumanuto. Sklek, koji je vežba za grudni mišić i troglavi mišić nadlakta (triceps), je većini rekreativaca (pogotovo ženama) mnogo teži, pa čak i neizvodljiv, za razliku od ležećeg potiska bučicama koji može da se dozira odabirom težine.

dumbbell-bench-press-Workout-Team

Dakle, trening sa svojom težinom je takođe trening snage, samo neprecizan, jer ne možete dozirati intenzitet (opterećenje) da bi postigli odredjene rezultate i da bi progresivno upravljali napretkom. Trening snage u teretani čine vežbe koje sadrže prirodne pokrete u zglobovima, samo što imate tegove koji igraju ulogu spoljašnjeg opterećenja kojim može mnogo preciznije i lakše da se upravlja.

Ne želimo da omalovažavamo ljude koji vežbaju sa težinom sopstvenog tela. Naprotiv, podržavamo svaki vid fizičke aktivnosti, ali vežbe se ne dele na prirodne i veštačke, prema tome ne dozvolite da ta reč utiče na odabir treninga kojim ćete se baviti.

Workout Team je uložio puno truda i vremena u istraživanju ovog pojma. Čak smo imali i priliku da prisustvujemo treninzima pojedinih trenera kojima je „specijalnost pravljenje dugih, tankih, vretenastih mišića“. Nažalost nemamo nikakav odgovor na pitanje o čemu se tu zapravo radi. Preostalo nam je samo da pretpostavimo na šta taj pojam ukazuje i da damo svoje mišljenje o tome.

Misići imaju svoju genetski predisponiranu arhitekturu koja se ne može značajno promeniti. Spoljni izgled mišića zavisi isključivo od onoga što se nalazi između njega i kože, što znači da je vretenast mišić o kome je ovde reč, onaj koji ne pokriva voda i mast.

Postoji više načina regulacije telesne kompozicije. Jedan od njih su dugi aerobni treninzi – trčanje na traci, aerobic, aquabic, power plate, leg magic itd. Sa druge strane imamo kratke anaerobne treninge visokog intenziteta koji se rade u teretani sa tegovima, sa kojima je planiranom periodizacijom kako treninga tako i ishrane moguće postići te vretenaste mišiće propraćeni većim brojem pozitivnih efekata.

Postoji mnogo dezinformacija i nedostatka znanja kod vežbača kao i kod trenera. Jedini lek za to je da budete otvorenog uma i da svako novo saznanje prihvatite sa rezervom dok naknadno ne istražite o čemu je reč. U suprotnom: ostanite prirodni, vretenasti i nenagruvani. U svakom slučaju imate našu podršku i možete nam se obratiti za svaki vid pomoći koji vam je potreban da izvučete maksimum iz svog treninga.