Radno vreme:

06:30 - 21:00

Principi pravilne ishrane

Postoji razlika između dijete I načina ishrane. Dijeta predstavlja režim ishrane koji ima ograničeno vreme trajanja I kog sprovodiš sa konkretnim ciljem. Sa druge strane, način ishrane je generalizovan pojam, koji danas može da se odnosi na jednu dijetu, a sutra na drugu. Ako iz estetskih ili zdravstvenih razloga menjaš svoje navike u načinu ishrane, znaj da postoje parametri u svim dijetama koji su nadređeni odabiru namirnica, a to su principi pravilne ishrane. Pre nego što „izbaciš sve hidrate“, ili kreneš sa redukcijom količina hrane koju unosiš, zapitaj se da li poštuješ sledeće principe pravilne ishrane:

  1. Jednak vremenski razmak između obroka

Primer: Doručak 9h, užina 12h, Ručak 15h, Večera 18h. Izmedju obroka samo tečnost.

  1. Ravnomerna raspodela kalorija u svakom obroku

Na kalkulatoru (https://eatfit.rs/kalkulator-kalorija/) izračunaj dnevnu potrebu za kalorijama i podeli sa brojem obroka u toku dana i toliko kalorija treba da pojedeš u svakom obroku. Za računanje kalorija u obroku je dobra aplikacija za mobline uredjeja myfitnesspal.

  1. Pretežno ravnomerna raspodela makronutritijenata u toku dana.

Raspodela zavisi od tipa dijete. Ogleda se u odnosu izmedju količine masti, ugljenih hidrata i proteina u toku dana. Svakako se razlikuje odnos za sportistu i za rekreativca koji hoće da smrša.

  1. Dobar nivo hidriranosti oko svakog obroka.

Tečnost ne konzumiraj pola sata oko obroka. Najmanje 2l dnevno. Potreba se povećava u skladu sa vremenskim uslovima, fizičkom aktivnosti i tada moraš da popiješ više.

  1. Dovoljna količina soli u dijeti

Zavisi od nivoa fizičkog i psihološkog stresa kao i od vrste dijete. Ne treba je potpuno izbegavati. Biće optimalno da posoliš jedan prstohvat soli za svaki obrok.

Benefiti principa pravilne ishrane:

– Boljla regulacija nivoa šećera u krvi

– Smanjen osećaj gladi

– Veća telesna temperatura

– Manji gubitak mišićne mase

– Bolja probava I rad celokupnog digestivnog trakta.

– Bolja koncenracija, raspoloženje, produktivnost i više energije.