Radno vreme:

06:30 - 21:00

Pravilni-Čučanj - Workout Team

Najčešće zablude o čučnjevima

Čučanj je osnovni pokret čovečijeg tela i jedna je od najefikasnijih vežbi za mišiće nogu. Međutim, naporna je i vrlo kompleksna za izvođenje zbog čega vežbači nesavesno pokušavaju da je izbegnu. Najčešce zablude o čučnjevima nastaju upravo iz nedostatka informacije, jer je lakše odvaliti glupost nego naučiti nešto više o treningu. Srećom, fitness zvezdice na društvenim mrežama, pored svog tela, promovišu i čučnjeve, pa posao trenera postaje za nijansu lakši.

Izdvojili smo nekoliko najčešcih zabluda sa kojima smo se susreli.

Čučanj-ili-ne - Workout Team

1. Čučnjevi će mi nagruvati noge i biće veće

Obimu butine doprinose butna kost, mišići butine i preko njih masne naslage. Ako radiš čučanj trošiš puno energije i utičeš na smanjenje masnih naslaga. To znači da gubiš na obimu butine. Posledica koja većinu žena uplaši, je akutni efekat treninga. On čini da se upumpa krv u butni mišic i dovodi do nadutosti koja nekoliko sati posle treninga opadne. Radi čučnjeve, jedi kako treba. Tako ćeš smanjiti obim butine i imaćeš zgodne noge i zadnjicu!

2. Čučnjevi mogu da izazovu povrede kolena i leđa

Svaka vežba koju radiš nepravilno može da te povredi. Ako naučiš tehniku koja je prilagodjena tebi i tvom telu nema razloga za brigu. Čučanj može samo da ti poveća stabilnost kolena i smanji rizik od povreda. Sve što treba su prava leđa, kolena raširena najmanje koliko i stopala i pete na podu. Na početku bez velikog tereta. Ukoliko nisi siguran u tehniku obrati se nekom od trenera.

Čučanj - Workout Team

3. Čučnjevi usporavaju noge

Treningom snage i čučnjevima ojačavaš mišiće. Mišići nogu i leđa postaju snažniji i funkcionalniji. Što su mišici nogu funkcionalniji to su sporiji? Nešto je tu nelogično. Brzina je direktno povezana sa jačinom mišica. Najbrži ljudi na svetu čučanj rade kao jednu od kljucnih vežbi u svom trenažnom procesu.

4. Čučnjevi šire kukove

Zglob kuka i struk daju reljef ljudskom telu. Kod žena je po prirodi malo širi razmak između kukova zbog reproduktivnih funkcija. Zglobu kuka sa spolje strane zapravo daje oblik butna kost. Stvarno misliš da može da ti poraste glava butne kosti, ako radiš čučanj? I to u stranu? To je isto kao kada bi neko pomislio: „neću da žvaćem žvaku, da mi ne poraste glava“. Čučnjevima samo možeš da ulepšaš zadnjicu i skineš masti sa struka, kukovi ostaju 100% isti.

5. Deca ne smeju da rade čučanj sa opterećenjem dok ne napune 18 godina

Dragi roditelju, ako želiš da ti dete bude zdravo i da nema deformitete moraš ga usmeriti da ojačava mišice celog tela. Ako ga pustiš da poraste, deformiteti kasnije neće moći da se otklone. Svako dete je drugačije. Naravno da trening mora da prati biološki razvoj, ali ti ne znaš koliko je tvoje dete jako ili slabo. Stručno lice može da dozira opterećenje tako da podstiče rast i razvoj, telo čini izdržljivije i povećava samopouzdanje kod deteta. Više o ovoj preopširnoj temi u jednom od narednih tekstova.

Pravilan-čučanj - Workout Team

6. Čučnjevi mogu oštetiti srce

Dok se radi čučanj krvni pritisak privremeno skoči, kao i kod svake fizičke aktivnosti. Postoje brojni mehanizmi kojima se telo brani od napora koji može da ga ošteti, s`toga je ovaj strah potpuno neopravdan. Opasnost postoji jedino u slučaju prisustva nekog kardiovaskularnog oboljenja, koga bi trebalo da budeš svestan/a pre nego što se upustiš u bilo kakvu fizičku aktivnost. Čučanj je naporna vežba, ali postoji mnogo lakših varijacija. Jedna od najlakših je recimo ustajanje i sedanje na stolicu različitih visina. U zavisnosti od forme se određuje tehnika i spoljašnje opterećenje.

7. Čučnjevi na Smit mašini su bezbedniji od običnih

Čučanj na Smit mašini jeste lakša varijanta, ali je i opasnija. Kada je zglob kolena u poziciji čučnja, ligament patele i prednje ukršteni ligamenti su pod pritiskom. Taj pritisak neutrališe zadnja loža koja stabilizuje koleno. Smit mašina potpuno inhibira aktivaciju zadnje lože i na taj način destabilizuje koleno i povećava šansu da se povrediš. Uvek je bolje da naučiš prirodan pokret i da ga radiš sa slobodnim tegom nego na spravi koja ti ograničava slobodu pokreta.