Radno vreme:

06:30 - 21:00

Kako-početi-sa-zdravim-životom---Workout-Team

Kako početi sa zdravim životom

Bez obzira na to koliko sati dnevno radiš, učiš, izlaziš, provoš vreme sa društvom, putuješ ili posvećuješ vreme porodici, tvoje telo zaslužuje da vodiš računa o njemu. Kao i svaki mehanizam ono traje i funkcioniše onoliko koliko ga održavaš. Postavljanjem svog zdravlja na prvo mesto liste prioriteta dnevnih obaveza, daješ sebi veću šansu da u svim aspektima života budeš uspešniji/a i da taj uspeh duže traje. Kao što put od 1000 milja počinje jednim korakom, tako ćeš promenom jedne navike stvoriti temelj zdravog tela. Evo kako da napraviš taj prvi korak i kako da početi sa zdravim životom:

1. Svako veče lezi u isto vreme i spavaj bar 6 sati

Kvalitet sna je ekstremno bitan za funkcionisanje organizma. Ako spavaš malo i u pogrešno vreme, usporaš metabolizam i sve životne funkcije. Sve što radiš preko dana zahteva energiju koju samo u toku sna možeš da regenerišeš. Bez sna od 6h tvoj organizam nije spreman za sledeći dan. Najbolje moguća varijanta je da san zahvata period od 00:00h do 6:00h.

Spavanje---Workout-Team

2. Nikako ne preskači doručak

Budiš se za posao (fakultet, školu itd.) nenaspavan/a, kasniš, ne stižeš da jedeš, nemaš osećaj gladi. Pregladnjuješ i onda doručkuješ ručak. Gaziš kočnicu svog metabolizma iz sve snage.  Spremi doručak pre odlaska na spavanje (npr. skuvaj jaja I ostavi ih u frižideru) ili žrtvuj pola sata sna, ustani ranije I spremi sebi doručak čim ustaneš. Na taj način “budiš” svoj metabolizam I ubrzavaš ga, a samim tim imaš više energije za svakodnevne aktivnosti. Primer doručka:

  • 8:30h Šolja zelenog čaja bez šećera i meda
  • 8:50h dva kuvana jaja, 4 masline i 2 kriške mladog sira.Kuvana_jaja_za_doručak

3. Izbegavaj sokove

Coca – cola napici, cedevita, ledeni čajevi, čajevi sa medom I šećerom I sl. su uljezi u zdravoj ishrani. Konzumiraj čajeve I kafu bez dodatka. Svi navedeni napici u sebi imaju ogromnu količinu šećera, što znači da ne samo da si uneo nešto što je kalorično, nego si isprovocirao/la lučenje insulina. Vremenom stalne oscilacije insulina u toku dana mogu da dovedu do ozbiljnih zdravstvenih problema.

4. Uvedi 3 puta nedeljno neki vid fizičke aktivnosti

Trening snage, plivanje, rekreativni sport, kretanje u prirodi, vožnja bicikla su neki od načina da pokreneš svoje telo na produktivan način. Ljudsko telo je predodređeno za kretanje. Ukoliko mu uskratiš to, otvaraš vrata širokom spektru zdravstvenih problema. Bilo koji vid rekreacije doprinosi poboljšanju funkcionisanja celokupnog organizma, zato nađi način da imaš bar tri puta nedeljno neku fizičku aktivnost.

Dakle, kako početi sa zdravim životom? Izbegavaj radikalne promene! Više nego često postavljanje previsokih ciljeva preopterećuje i stvara psihološki pritisak koji ne sme da postoji. Uvedi male promene na dnevnom nivou, koje te neće opterećivati, štaviše prijaće ti. Bolje ćeš se osećati i tvoje telo će ti biti zahvalno.