Radno vreme:

06:30 - 21:00

Kafa-pre-treninga---Workout-Team

Kafa pre treninga

Ako si ljubitelj kafe, u nastavku teksta ćemo ti objasniti kako da je iskoristiš kao suplement za bolji trening.

Kafa sadrži kofein, koji se osim u kafi nalazi u sastavu lista zelenog čaja i zrnu kakaa. Čest je sastav coca-cola i energetskih napitaka, međutim kafa je definitivno jedan od boljih izvora, jer ne sadrži šećer i aditive (a i lepo miriše).

Glavna posledica njegovog dejstva je podizanje nivoa aktivnosti centralnog nervnog sistema, koji je propraćen trenutnim povećanjem krvnog pritiska, kao i povećanjem budnosti i koncentracije. Neka od istraživanja su pokazala da kofein ima uticaj na sagorevanje masti (1), što je jedan od efekta koji ti se sigurno sviđa.

Izdvojili smo nekoliko saveta u vezi sa načinom na koji bi trebalo da piješ kafu:

  • Kafu konzumiraj pre treninga, nikako za vreme i posle istog
  • Prvo doručak pa kafa
  • Kafu konzumiraj bez šećera i mleka
  • Izbegavaj kafu pre treninga u večernjim časovima
caffeine-run---Workout-Team

Kafu konzumiraj PRE TRENINGA, nikako za vreme i posle

Postoje brojna istraživanja koja su ispitivala uticaj kofeina na performanse sportista(2). Ona su definitivno dokazala da su, usled unosa kofeina, koncentracija, koordinacija i brzina reagovanja bile efikasnije. Delovanje kofeina dostiže maksimalno dejsvo najkasnije do 1h od konzumacije i nakon toga dejstvo lagano opada. To znači da će kafa pre treninga uticati na tvoju produktivnost na treningu.

Kofein-formula---Workout-Team

Prvo doručak pa kafa

Ako treniraš ujutru obavezno doručkuj bar sat vremena pre treninga, pa tek onda popij kafu. Kafa svojim dejstvom utiče na ubrzanje metabolizma što zahteva određenu količinu energije. Ukoliko ne uneseš ništa od hranljivih materija u sebe i popiješ kafu, tvoj organizam će kao izvor energije koristiti glikogen iz zaliha jetre, što može da ti izazove drhtavicu, anksioznost, hladan znoj i ubrzan rad srca. Samim tim umesto da te podstakne da bolje odradiš trening, kafa će odloži početak treninga, uplašiće te i demotivisati.

Kafa---Workout-Team

Kafu konzumiraj bez šećera i mleka

Podrazumeva se da ćeš ako vodiš računa o zdravoj ishrani izbegavati ove dve namirnice u svakom slučaju. Prost šećer ti podiže nivo insulina što obara radnu aktivnost, a laktoza izaziva nadimanje u želudcu. Jedini izuzetak je da kada dolaziš ujutru na trening praznog stomaka, tada možeš da uneseš malo šećera kako bi izbegao/la efekat objašnjen u prethodnom pasusu. Naravno to ne treba da bude praksa već rešenje u slučaju nužde. Bolje to nego da preskočiš trening.

Izbegavaj kafu pre treninga u večernjim časovima

Dokazano je da kofein utiče na odlaganje i destabilizaciju sna, kao i intezivan trening u kasnim večernjim časovima. Iz tog razloga kafu ne treba da piješ posle 17h u svakom slučaju. Ako si primoran da treniraš posle 19h, to će dovoljno uticati na kvalitet tvog sna nemoj dodavati ulje na vatru.


  1. Samuel Bellet, Alfred Kershbaum, E.Michael Finck, Response of free fatty acids to coffee and caffeine, Volume 17, Issue 8, Pages 702-707
  2. Hogervorst, Eef, Bandelow, Stephan, Schmitt, Jeroen A.J., Jentjens, Roy, Oliveira, Marta, Allgrove, Judith E., Carter, Tom, Gleeson, Michael, Caffeine improves physical and cognitive performance during exhaustive exercise, 10.1249/MSS.0b013e31817bb8b7