Radno vreme:

06:30 - 21:00

Alkohol-posle-treninga-workout-team

Alkohol posle treninga

Sigurno je bilo situacija da posle treninga imaš isplaniran izlazak. S obzirom na to da je alkohol u današnje vreme prisutan prilikom svakog okupljanja društva, bilo bi dobro da budeš svestan kako alkohol deluje na tvoje telo posle treninga.

Dehidratacija

Kad popiješ alkohol, tvoj organizam izbacuje više tečnosti nego što je potrebno i na taj način se dehidrira. Posledica toga je otežana cirkulacija, jer je krv gušća. Svi procesi u organizmu su usporeni i opterećuju srce.

Dehidratacija-workout-team

 

Disbalans hormona

Unošenje alkohola povećava nivo kortizola i estrogena u krvi šta otežava proces rasta mišića i mršavljenja.

 

Mamurluk

Mamurluk ometa performanse u periodu oporavka. Takođe negativno utiče na kognitivne procese (učenje, razumevanje, donošenje odluka) kao i na brzinu reakcije. Već nakon 12 sati, samo tri alkoholna pića mogu smanjiti maksimalnu snagu i do 45%.

Alkohol-i-trening-Workout-Team

Ako ne želiš da remetiš napredak u treningu savetujemo ti:

  • Ako se pridržavaš rigoroznoj dijeti nikako nemoj piti alkohol, ako nisi karakter nemoj da izlaziš!
  • Veče kad piješ, pre nego što legneš obavezno popij bar duplo više vode u odnosu na količinu alkohola.

Konzumiranje malih količina alkohola na redovnoj bazi vodi ka smanjenju snage tokom vremena, jer čak i male količine alkohola stvaraju disbalans hormona (smanjuje nivo testosterona).

Što više alkohola konzumiraš nakon treninga, veći je negativni efekat na hormonalno okruženje za rast mišića i gubitak masti. Tako da, ako želiš da imaš bolji tonus mišića, da izgubiš na težini ili da igradiš mišiće, izbegavaj alkohol.